marți, 5 iulie 2011

Gem de cirese, aromat cu menta

gem de cirese by Dimineti insorite

Gemul de cirese este o premiera absoluta pentru mine, iar ciresele si menta sunt o combinatie suprinzator de rafinata. In camara copilariei mele exista dulceata de visine, gem de capsuni, de caise, de zmeura, de fragute, peltea de coacaze rosii, magiun de prune bistrite, serbet de zmeura (o nebunie!) si multe altele, ciresele insa le mancam mereu crude.

Ideea am gasit-o la Maya careia-i multumesc tare pt inspiratie.

Nu suntem mari consumatori de dulceturi/gemuri, insa imi place sa le am in camara, in caz de urgenta (clatite, prajiturele, fursecuri etc)

Acum urmeaza partea distractiva si anume prepararea: ciresele le-am gasit congelate :D (la Costco pt cititorii din America de Nord, cu mentiunea ca, fiind un produs sezonier si de o calitate exceptionala, dispare f repede), la punga de 1.5kg (FARA samburi :D x 2 ) asa c-am cumparat 2 pungi, le-am pus 1 kilogram de zahar si le-am lasat in pace 2 ore, sa se imprieteneasca.

(ciresele proaspete le-am mancat in timp ce pazeam gemul :) )
cirese dulceata1

Le-am fiert, impreuna cu 2 crengute de menta proaspata, intr-o cratita cu fund dublu, aproximativ o ora jumate. La gemuri, spuma care se ridica in primele 30-40 de minute de fierbere se indeparteaza musai si arunca, iar gemul este gata atunci cand cei cativa picuri de gem pusi pe-o farfuriuta isi pastreaza forma dupa 3-5 minute.

Gem de cirese si menta

Gemul se pune in borcane uscate si sterilizate, se inchid cat este gemul fierbinte, se intorc cca 5-10 minute cu fundul in sus, apoi se lasa la racit, pana a 2-a zi, in asternut cald (infofolite in mai multe stergare, o paturica etc). A 2-a zi se pun in camara si se consuma dupa pofta.

37 de comentarii:

sarah spunea...

bine arata!cred ca-i foarte bun.l-am vazut si eu pe blog la Maya.am sa-i zic mamei sa incerce varianta cu menta.pupic si o zi faina
PS:foarte clare pozele tale,le prelucrezi in photoshop?

Andreea spunea...

Servus Sarah,

musai de incercat pana nu dispar ciresele.

Pozele sunt uneori 'luminate' in picasa. Am o lumina naturala superba in bucatarie si de cele mai multe ori e suficienta. :)

sarah spunea...

te invidiez.la mine lumina e problema mare.datorita caldurilor de aici avem ticla din aia sun reflect inchisa la culoare.merci pentru raspuns.pupic

Lia spunea...

Andreea,

Ciresele tale mi s-au lipit de retina.:)

Andreea spunea...

Lia :)) ce ne facem?? :)

Sarah, o zi faina! Cauta un pic pe internet lumini artificiale pt fotografiat, cutii speciale etc poate te inspira

Ellie spunea...

Andreea, Arata tare bun gemul de ciresi!
Am luat si eu o punga de ciresi de la Costco:)...sant tare bune...dar eu le mananc asa frozen:)
Idee buna sa le fac in gem...poate alta punga:). Merci pentru inspiratie!

Zazuza spunea...

imi place din ce in ce mai mult menta, pe masura ce o folosesc in bucatarie. atatea minunate combinatii, incredibil!

Caty spunea...

Buna Andreea......esti mereu surprinzatoare !
Oh ! de ai fi vazut ciresele si visinile in Romania .....aici in California cirese mai sunt,e drept ca sunt aproape necomestibile dar visine nici o sansa,decat congelate sau confiate.
Te felicit pt .reteta. Bye

Andreea spunea...

Ellie hi, sorry for such a late reply .. I'm packing, REALLY packing now. The jam was a very nice surprise, if it's not too late you should try it. :) Have a great week-end!

Zazuza subscriu! :)

Andreea spunea...

Caty servus! Cum a fost in Romania?

Mihaela spunea...

Andreea, arata asa bine gemul asta si menta trebuie sa ii dea o aroma asa buna. Eu tot mai sper la visine la farmer's market, mi-au spus ca vin in curand :)

Antonina spunea...

Cum poate sa arate!! minunat! nici nu cred ca mai trebuie sa-ti spun ca e preferatul meu nu?? Pupici

Antonina spunea...

Andreea te invidiez pentru lumina ;)) eu pun farfuriile pe pervaz si nu o data mi s-a intamplat tot miscand farfuria sa-mi cada ba pe gresie.. sau chiar afara pe geam ;))) bine ca mai apuc sa fac poze ;) apoi dumnezeu cu mila.. o mancam de pe jos *(glumesc evident) sau o mananca afara cainii ;)) Pupici

Caty spunea...

Buna Andreea,
in Romania a fost minunat,am stat acasa la parinti o luna intreaga. Am fost exact in perioada care-mi place cel mai mult,cand aparusera toate(leustean,stevie,loboda,soc,cirese,visine).Cel mai mult insa mi-a placut ca venisera cucii,berzele si privighetorile.Aceste toate minunatii insa la casa parinteasca......dincolo insa de "zidurile cetatii" zace ignoranta,prostie,coruptie,hotie si lene cat cuprinde.....cu alte cuvinte,pustiire generala.
Inca se mai fuge din tara.....e foarte trist.
Pupici

Andreea spunea...

Mihaela, o prietena din Ontario tocmai imi spunea ca a cules visine. Ce noroc sa gasesti. La noi n-am vazut vreodata, dar si eu sper sa gasesc.

Andreea spunea...

Antonina :)) nu se sesizeaza miscarile de trupe din spatele fotografiilor tale superbe insa probabilitatea sa iasa perfecte din prima nu-i uriasa, oricat de priceput e fotograful. Sunt prea multe variabile implicate :) Te pup cu drag!

Andreea spunea...

Caty te pup. Ce fain, sa-ti fie de bine.

Cat despre gunoiul de sub pres, nu exista tara sa nu-l aiba, poate nu-l sesizam acolo unde traim pt ca-l vedem zilnic, iar in Romania sare in ochi pt ca diferenta dintre normalitatea de aici si de acolo este sesizabila. Noi am fost anul trecut si ar fi destule de comentat, anomaliile :)) insa pana la urma highlight-ul vizitei noastre este timpul petrecut cu cei dragi. :)

alina spunea...

buna,sunt alina, locuiesc in pierrefonds si as avea si eu o rugaminte
daca se poate sa puneti pe blog programul ``follow by email `` sa putem primi acasa pe email toate bunatatile astea asuperbe pe care le faceti. mii de felicitari pt blog .
este mai mult decat deosebit

alina spunea...

tocmai voiam sa intreb de unde-s ciresele (stiind ca aici nu se prea gasesc) dar am vazut ca la cosco. si eu mai fac gem cand gasesc in rbais fructe la samy fruit.(prune sau piersici ) . gemul este superb . am totusi o intrebare : menta nu schimba gustul cireselor ? adica aroma lor superba?
oricum, arata de vis.

Andreea spunea...

Servus Alina, merci fain pt vizita si pt cuvintele frumoase :)

In josul paginii am 'urmareste prin email' nu stiu insa cat de bine functioneaza.

N-am mai facut gem de cirese pana acum, insa asa, mentolat, este foarte interesant. Fara exagerare, rafinat este cuvantul care descrie combinatia de arome.

Daca mai gasesti cirese la Costco (apar si dispar din pacate) si vrei sa faci gem, as zice sa aromezi doar o parte din el sa vezi daca va place. Oricum nu se pune multa menta si-atunci aroma cireselor e doar slefuita :)

O seara faina!

alina spunea...

andrea, vezi ca la morelatos sunt piersici cu 49 lb. eu am luat vreo 10 gk , acu vreo 3 saptamani tot la pretu asta, si-am facut un gem mortal intr-o oala mai mare ( stii tu, aia mare de curcan )in cuptor inauntru. ca sa nu amestec. merita sa iei ca-i f aromat . eu il folosesc si la prajituri cu foi. (care pana acum a ramas la stadiul de vis ,caci toate borcanele au trecut ). maine o sa mai iau.
te pup

alina spunea...

m-am uitat in josul paginii , cred ca zici de ``postari atom ``. ala nu-i pe email , nu stiu pe ce-i si nu-l stiu folosi. ala cu emailu se numeste ``follow by email``. si vin retetele direct in casuta de email. daca l-ai putea adauga ar fi mai mult decat superb. si te rog din suflet sa nu te superi, si sa nu ma consideri pisaloaga. dar prea faine bunatati ai, ca sa nu mi le doresc in email. inca o data imi cer mii de scuze pt insistenta , si te rog sa nu te superi

Andreea spunea...

Servus Alina,

gata am adaugat.:)

Tu ai in zona magazine pe care noi in south shore nu le-avem (avem altele nu-i bai). Merci pt informatie. Ai mei nu-s mari mancatori de gem si ca atare nu prea fac.

Noi mai mergeam la ferme (La ste madeleine de ex) la cules de capsuni si-paoi de zmeura, revenea zmeura la 3$/kg si desigur c-o alegeai dinainte.
Imi place sa-mi pun muraturi in schimb, gogosari in special, musai sa postez pe blog reteta noastra infailibila. Tin 2 ani fara probleme (desigur daca rezista)

Te pup, o zi buna!

alina.mirela spunea...

am citit bine gogosari ? fetele mele chiar ma intreaba ce-s aia. de la ce ferma ii iei. ? si zmeura mai apuc sau a trecut ?
imi place ffffff mult cuvantul ``servus`` folosit de tine, si f rar prin blogosfera de altfel. imi aminteste de copilaria mea petrecuta langa Dej jud Cluj. Acolo asa se salutau oamenii si ma unge la suflet cand il citesc la tine pe blog.daca stii o ferma buna , imi poti spune unde-i ? eu nu stiu nici una.
iti doresc un weekend fain si mai racoros.
te pup

alina.mirela spunea...

mersi din suflet pt ``follow by email``
mi-ai facut o mare bucurie pt ca ador blogul tau si asa pot fi la zi.
te pup

Andreea spunea...

Gogosarii ii iau toamna de la piata Jean Talon (am luat mai multi ani la rand deci ar trebui sa existe an de an). Piata asta e o feerie prin septembrie- inceput de octombie. Un cos urias (poate are 20-25kg)de gogosari cu 20-25$ maximum.

Iar fermele de zmeura (acum e in toi) si de capusni (cred ca s-au dus) si muulte altele sunt la Sainte-Madeleine- pe autostrada 20 Est uite una dintr ele http://www.fermechezmario.ca/produits/framboises/


Tinem legatura :)
Sa ai o duminica faina Alina!

alina.mirela spunea...

iti multumesc din suflet Andreea pentru toate informatiile. n-am fost niciodata in piata, dar abia astept ,acum dupa ce mi-ai zis ca-i asa bogata.
iti multumesc inca o data ff mult , si-ti doresc sa ai o saptamana buna

Andreea spunea...

Cu multa placere Alina! :)

Daca mai ai intrebari nu ezita. Poate am vechime mai mare decat voi in Canada (10 ani la noi) :) si iti pot spune una alta despre locatii/produse etc despre care inca n-ai aflat.

Oricum o sa includ in retete si numele magazinului/produsului daca e ceva ce merita mentionat.

alison spunea...

ce combinatie splendida!

gaby_d spunea...

Buna, Andreea.

Te invit cu mare drag sa raspunzi "provocarii lunii august", din proiectul "Dulce Romanie 2011".
Te astept, daca-ti face placere si ai timp.
O zi minunata sa ai!

http://gabyd2.blogspot.com/2011/07/provocarea-lunii-august-dulce-romanie.html#comments

Andreea spunea...

Merci fain Gaby! O sa ma straduiesc :)

idealbebe spunea...

chiar cred ca e foarte buna.Cu o cafea calda merge la fix

Sara & Miki spunea...

Arata asa de bine gemul, dar si croissantul parca simti cum se topeste in gura. Pup!

mircea spunea...

bre da' io am inviat si tu te-ai ascuns? :)

Andreea spunea...

Ideal bebe si Sara va multumesc fain pt vizita! :)


Mircea :) haioasa incercare de a ma scoate din barlog :)
Promit sa revin curand (am avut o vara f aglomerata) si merci fain pt gand. :)

liana spunea...

uite-uite, hotie curata, dar nici macar nu s-a obosit sa-ti ia toate pozele :))

http://it-eok.blogspot.ro/2012/07/gem-de-cirese-aromat-cu-menta.html

O vara faina sa ai!

Andreea spunea...

Servus Liana. Merci de atentionare. Ii dau pace totusi ca nu merita osteneala :). O vara frumoasa si tie! ... la noi e una f ciudata deocamdata.

Trimiteţi un comentariu

De savurat